Opptil 55% nettprosent / Bestill senest 29/5
  Lynrask levering!
 

Har du utfordringer med dugg og kondens
på dine vinduer og dører

Er dine ruter duggete på utvendig side om morgenen når du trekker bort gardinene?

Frykt ikke, det er et godt tegn, hvis det altså er på den utvendige siden.

Les mer om hva dugg er, og hva du kan gjøre med det.

Dugger dine vinduer?

Når høsten kommer og temperaturen faller utenfor vil mange oppleve at vinduene er duggete når man trekker bort gardinene om morgenen. Dugg eller kondens oppstår når varm luft i f.eks. et soverom treffer en kald overflate som glasset i et vindu. Der kan også dannes kondens på andre overflater, men fordi glasset er gjennomsiktig, så ses det mye tydeligere her.

Hva er kondens?

Kondens eller dugg er vann. I luften svever bittesmå vannmolekyler rundt, det er varme som holder dem flyvende. Når vannmolekylene treffer en kald overflate, mister de deres energi og setter seg på overflaten og blir til små duggdråper. Det er derfor man kan oppleve det på godt isolerte vinduer, da varmen som er inne ikke kommer ut til ytterste glasslaget, overflaten er derfor kald ute.

Vi kan sammenligne det med en brus, når vi tar den ut av kjøleskapet og setter den på bordet, så dannes det også kondens på flasken eller boksen. Fordi den er kald og plutselig møtes med varm luft.

Er det blitt verre?

Har du akkurat kjøpt nye vinduer og dører, også opplever du nå mer dugg enn du gjorde før? Det kan være irriterende at du ikke kan se ut i hagen, men det er faktisk et godt tegn. Det betyr at dine nye vinduer og dører isolerer bedre end de gamle, og dermed virker de godt de skal, og du spare på varmeutgiftene. Det er helt normalt med lokale forskjeller, så du kan oppleve det på et vindu, men et vindu i nærheten kan være uten, det kan skyldes forhold utenfor. Duggen vil normalt oppstå på årstider med stor forskjell i dag og nattetemperatur eller høy luftfuktighet, når solen kommer så vil duggen forsvinne.

Du skal du være oppmerksom på om det begynner å dannes kondens på den innvendige side, hvis det skjer er det viktig at du husker å lufte ut og evt. skape gjennomtrekk et par minutter hver dag.

Årsaken til at du plutselig kan oppleve kondens på den innvendige siden, er igjen at dine nye vinduer og dører lukker tett, og at det derfor ikke skjer en liten utluftning uten at du åpner vinduet. Tidligere skjedde utluftningen helt av seg selv, fordi vinduene var utette, men nye vinduer er du nødt til å åpne.

Når oppstår det dugg?

Dugg oppstår oftere i noen måneder enn andre. Det skyldes hovedsakelig temperaturen og luftfuktigheten.

Hvordan unngår du dugg?

  • Det er vanskelig å unngå, det kan hjelpe å lufte ut jevnlig, gjerne som minimum to gange i døgnet.
  • Du kan også tørke duggen bort på den innvendige siden. Utvendig forsvinner duggen så snart solen står opp og luften blir varmere.
  • Har du mulighet for å bruke ventilering, slik at luften sirkulerer, vil det også hjelpe.

Det lyder enkelt ut, det er det egentlig også, det er som sagt et godt tegn. Et tegn på at dine vinduer gjør det de skal.

Opplever du dugg mellom glasslagene, så kan det tyde på skadet glass, som ofte er dekket av garantien på produktet om produktet fremdeles er innenfor garantiperioden.