Lynrask levering!

Dug og kondens

Her kan du lese om hvordan dugg og kondens oppstår, hva du skal være oppmerksom etter og hva du skal gjøre for å løse problemet.

Hvorfor oppstår dugg?

Dugg og kondens er et vanlig problem som mange opplever i deres hjem. Dugg og kondens oppstår når varm og fuktig luft treffer kald overflate. Dugg oppstår derfor veldig mange steder, men vi merker det mest når det oppstår på glass. Oftest tror man at det er fordi det er en feil, men det er ikke alltid tilfelle.

Hvis det ofte oppstår dugg i samme rom, kan du spørre deg selv om det kan være fordi det er mange mennesker i samme rom eller om det kan være fordi man sover i rommet? Dette kan øke  mengden av dugg på rutene. Det er en helt naturlig ting og derfor skal du bare tørke det bort og lufte ut.

Hvis der hyppig oppstår dugg i din bolig uten noen direkte grunn til duggen, så bør du være ekstra oppmerksom. Det kan gi fuktighet i dine vinduer som med tiden kan utvikle seg til problemer med råte og sopp.

Det er derfor viktig at du er oppmerksom på duggen, at du tørker duggen av med et stykke papir og at du lufter ut så det ikke oppstår fukt på vinduets karm. 

Dugg på utvendige side av glasset

Duggdannelser på den utvendige side av glasset kan forekomme på isolerglass da disse ikke lar nok varme passere fra det oppvarmet rom i bygget til det ytre glasset, til å holde det utvendige glass fri for dugg /kondens. Når luften utenfor blir varmere i løpet av dagen forsvinner duggen igjen fra ruten. Den utvendige duggen skal du altså ikke være bekymret for. Det betyder bare at dine vinduer isolerer, men det betyder også at du ikke kan gjøre noe med den utvendige duggen. Dugg utvendig er ikke reklamasjonsbetinget.

Verdt å vite om innvendig dugg og kondens på termoruter, isolerglass og energiruter

Innvendig dugg på termoruter og energiruter er et problem som kan skyldes forskjellige faktorer. Den mest hyppige faktor er ganske enkelt manglende utlufting ettersom boligen plutselig er blitt mye tettere etter installeringen av de nye vinduer. Innvendig dugg er ikke reklamasjonsbetinget.

Dugg mellom glasslagene

Om det oppstår dugg/kondens mellom glasslagene så er det ofte et tegn på at vinduene er punktert eller skadet. Vi vil da anbefale å skifte glassene. Er det en punktering så er det en reklamasjonssak om det er innenfor garantien på produktene.

Kan dugg oppstå på nye vinduer?

Man kjenner problemet; "Nå har vi akkurat kjøpt nye vinduer - og så dugger de".

Det som i virkeligheten skjer, er meget enkelt og logisk.
I motsetning til gamle vinduer, som ofte kan være temmelig utette, er de nyinstallerte vinduer, med nye tettingslister, beslag, glass og nye fuger, faktisk så tette at sirkulering av luften blir meget redusert.
Dette betyr at rommet holder bedre på varmen og man sparer penger på oppvarmningen, men på den annen side så er der nå nesten ingen utlufting.

Med den fukt en familie utskiller, omkring 15 l vann om dagen i form av vanndamp forårsaket av svette, pusting, bruk av kjøkken, bad, tørking av klær osv. Det kan lett oppstå kondens på innsiden av termorutene, hvis temperaturen på det innvendige glasslag er lavere enn duggpunktstemperaturen i rommet.
Det vil si at tidligere skjedde utluftingen helt av seg selv via de gamle vinduer, men nå må en selv lufte ut daglig for at vanndampen skal forsvinne.

Dugg på vinduer forekommer oftest om vinteren på grunn av de store temperaturforskjeller ute og inne.

Hvordan fjerner man dugg fra rutene?

Prøv å lufte boligen ut med gjennomtrekk 2 ganger i døgnet ved å åpne vinduene i ca. 6 minutter hver gang, så gulv og vegger ikke rekker å bli avkjølt. Dessuten skal både kjøkken og bad også luftes ut med jevne mellomrom. Hvis du har lufteventiler i dine vinduer, vil det også være en god ide at la dem stå åpne, hvis du ikke har mulighet for at lufte ut i løpet av dagen.

Sunnhet og vedlikehold

En korrekt utlufting er ikke kun et sunnhetsspørsmål, men det er også en viktig del av vedlikeholdet av vinduene. Kondens på rutene i trevinduer kan på lengre sikt gi muggsopp med en nedbrytende effekt av treverket som følger. Dvs. at utlufting forlenger vinduenes holdbarhet.