Lynrask levering!
 

Pass godt på dine vinduer og dører

Med et godt og korrekt vedlikehold kan du forlenge levetiden på dine vinduer og dører.

Følg våre gode råd til vedlikehold av vinduer og dører og spar penge.

Hold et godt øye

Har du vinduer og dører i furu er det en god idé å sjekke standen en gang om året. Ved å holde øye regelmessig, kan du raskere utbedre skader. Som med så mye annet er det raskest og lettest å ta vedlikehold i oppløpet, fremfor når det først står veldig dårlig til.

Når du kjøper vinduer og dører hos Best & Billigst, gir vi opptil 12 års garanti på tre/alu produkter og 10 års garanti på tre og PVC, men det forutsetter korrekt vedlikehold av vinduer og dører for å kunne opprettholde garantien.

Hva skal du holde øye med?

Dekker malingen? Er den begynt å skalle av, malingssprekker i samlinger, eller er det kommet et hakk inn i vinduet så treet er blottet, så er det på tide å male. Vannrette flater og lister er typisk mer utsatt, da det her kan samle seg vann når det regner.

Lukker dine vinduer og dører tett? Tetningslister skal holdes rene og smøres med silikonpleiemiddel etter behov (anbefales 1 gang i året). Slik at de holder seg myke og fleksible. Tetningslistene sikrer at det lukkes tett og varmen ikke siger ut.

Trenger dine vinduer eller dører til å bli smurt? Smør alle bevegelige deler med olje en gang om året, så får du funksjonsdyktige vinduer og dører i mange år.

Det er alltid en god idé å holde sine vinduer og dører rene og pene, ikke kun for utseendets skyld, men også for holdbarhetens skyld. Vask gjerne karm og ramme et par gange om året med en mild såpe. Et godt tips til å få skinnende rene ruter er å putte litt avspendingsmiddel i vannet.

Husk å justere dine vinduer og dører, med tiden kan de begynne å henge litt, som vi kjenner fra andre ting. Derfor er det en god idé å justere beslagene en gang om året, utover at de åpner og lukker lettere, så kan det også ha betydning for oppvarmingskostnadene. Vinduer og dører som lukker skjevt, lukker nemlig ikke helt tett.

 

Finn frem malerpenselen

Har du oppdaget en revne, et lite hak eller er malingen begynt å skalle av, så er det på tide å finne frem malerpenselen. Når først malingen er utett, så inviterer man fukten inn i treet, og fukt er en uønsket gjest.

Er du ute i god tid, kan du nøyes med å male de steder hvor det er behov, eller der det er oppstått skader. Har du ventet for lang tid, krever det et større forarbeide. Er malingen begynt å skalle av, kan du ikke nøyes med at flekk male, i de tilfelle skal det slipes og rengjøres før man kan begynne å male.

Det kan derfor godt betale seg å være på forkant. Der er ingen tommelfingerregel for hvor ofte vinduer og dører skal males, og du kan også oppleve at der er forskjellige behov alt etter hvor mye vind, regn og sol dine vinduer og dører blir utsatt for. Samt at mørke farger ofte må males oftere enn lyse farger.

Når du skal male, er en god idé å ikke male i direkte solskinn eller i fuktig vær, det beste maleværet er overskyet. Derfor er det godt å male på våren eller på sensommeren.

 

En løftet pekefinger!

Husk når du maler, så må du ikke male grep, lukkemekanismer, bevegelige deler og tettningsbånd.

Slik passer du på vinduer og dører i PVC og tre/alu

Motsatt furu så krever vinduer og dører i PVC og tre/alu minimalt vedlikehold – men de skal fremdeles vaskes og holdes rene, her er det en god idé å vaske med en pH-nøytral såpe og bruke en myk klut eller børste.

Du skal stadigvekk huske å justere og smøre beslagene i dine vinduer og dører, samt sikre at tetningslistene er intakte og slutter tett.

En god start

Når vinduene og dørene blir produsert på vår fabrikk, blir de impregnert mot råte og sopp, etter dette grundes de og så blir de sprøytemalt. Det gir dine vinduer og dører den beste starten, så de kan klare seg godt de første mange årene.

Tre er et levende materiale, der kan forandre seg. Du kan lese mer om kvaliteten på våre furu vinduer og dører her.